music player ♪♫

Friday, 26 December 2014

Siput Sedut Masak Lemak Batang Keladi




Rancangan makanan untuk 8 orang

Bahan-bahan :
♪ 1 bungkus siput sedut (dipotong/buang bahagian bontotnya lebih kurang 1cm bagi ruang udara memudahkan untuk menyedut)
2 biji bawang besar (kalau nak guna bawang merah pun boleh :))
♪ 4 ulas bawang putih 
♪ setengah genggam cili padi (terpulang nak pedas mana)
♪ 1 inci halia
♪ satu biji santan kelapa parut
♪ sedikit kunyit hidup (kalau nak pakai serbukkunyit pun boleh.agak2 ikut warna kita nak)
♪ 1 batang serai (di titik)
♪ batang keladi (rebus terlebih dahulu)(kalau takde boleh abaikan. :))
♪ setengah cubit biji kencur (kalau takde pun abaikan ye :))

Cara-cara :1. kisar bawang besar,bawang putih,cili padi,halia,kunyit dan kencur
2. masukkan santan bersama dengan siput dan batang keladi ke dalam periuk
3. bukak api, dan sekaligus masukkan semua sekali bahan dan serbuk perasa (garam dan gula)
4. kacau perlahan dan rasa
5. tunggu sehingga masak*haruslah kerap dikacau bagi mengelakkan pecah santan)


No comments:

Post a Comment